8 consells per gestionar l’estrés quan convius amb el càncer

L’estrès pot ser positiu, perquè ens ajuda a sentir-nos més resistents i a actuar quan ho necessitem. No obstant això, si es manté durant períodes llargs, pot ser una càrrega addicional esgotadora en un moment ja difícil. Comprendre l’estrès i desenvolupar la teva pròpia manera de gestionar-lo, t’ajudarà a sentir-te millor i a concentrar les teves energies en allò que tu triis.

estres

Conviure amb el càncer pot provocar alts nivells d’estrès. Aquí trobaràs informació sobre l’estrès i sobre com Kālida pot ajudar-te a crear el teu “kit d’eines” per afrontar-ho.

Què és l’estrès?

L’estrès és la forma en que el teu cos respon a circumstàncies reptadores. En moments d’estrès, el cos allibera substàncies químiques – cortisol, adrenalina- per donar-li un impuls d’energia, augmentar la capacitat de recuperació o ajudar a controlar les emocions durant un moment difícil. Això pot ser realment útil a curt termini, però, a llarg termini, aquestes substàncies químiques poden arribar a tenir efectes adversos.

¿Qué es el estrés?

El estrés es la forma en que tu cuerpo responde a circunstancias retadoras. En momentos de estrés, el cuerpo libera sustancias químicas – cortisol, adrenalina- para darle un impulso de energía, aumentar la capacidad de recuperación o ayudar a controlar las emociones durante un momento difícil. Esto puede ser realmente útil a corto plazo, sin embargo, a largo plazo, estas sustancias químicas pueden llegar a tener efectos adversos.

Efectes emocionals de l’estrés

Si estàs estressat, segurament puguis experimentar les teves emocions molt més intensament del que és habitual. Pots tenir moments de plor, sentir-te irritable, tenir sentiments que no pots controlar o pots sentir-te desenganxat i insensible.

Efectes físics de l’estrès

L’estrès també pot desencadenar símptomes físics que inclouen mals de cap, símptomes d’intestí irritable i erupcions cutànies. És possible que no puguis menjar o dormir, sentir-se malament o tenir refredats freqüents, ja que l’estrès pot reduir la teva resistència a les infeccions.

Càncer i estrès

Les persones mostren estrès de diferents maneres i els efectes poden acumular lentament amb el temps. Això vol dir que pot ser difícil notar signes d’estrès a llarg termini i la pressió addicional que aquests causen.

Alguns factors que se sumen a l’estrès en les persones amb càncer i les seves famílies són:

– Preocupació per la incertesa del futur.

– Tractaments esgotadors i visites freqüents a l’hospital.

– Canvis físics.

– Preocupacions financeres i laborals.

– Pressions en les relacions.

– Sensació de pèrdua de control sobre les seves vides.

El càncer sol portar amb si noves exigències, que fan que les estratègies habituals d’afrontament semblin inadequades per a la intensitat de les teves emocions. Probablement et sentis pressionat per trobar noves formes de comunicar els teus propis sentiments o d’escoltar els de les persones més properes a tu.

És possible que hagis de respondre a les preocupacions i pors d’altres persones, per exemple: que et diguin “has de mantenir una actitud positiva”, persones que intenten evitar-te…i aquells que volen que comparteixis tots els detalls.

L’estrès també pot aparèixer quan finalitzes el tractament. Quan ho estas fent, la major part del teu temps i energia es concentra en el teu tractament i en la teva salut. És només quan la crisi immediata acaba i estàs tractant d’adaptar-te a la teva vida després del càncer que sents l’estrès.

8 consells per gestionar l’estrès

El maneig de l’estrès inclou controlar els teus pensaments, emocions, preocupacions i com tractar amb els problemes. També pot implicar fer canvis i recuperar el control d’altres àrees de la teva vida, per exemple, mitjançant l’exercici i una dieta equilibrada. A continuació, trobaràs 8 consells per gestionar millor l’estrès:

  1. Prioritza la teva salut. Això ajudarà a la seva capacitat de recuperació física i emocional. Tracta de dormir prou, seguir una dieta equilibrada i beure molta aigua, ja que mantenir-hidratat ajuda a la memòria ia la concentració.
  2. Fes exercici. L’exercici suau té molts beneficis durant i després de l’tractament contra el càncer, entre ells que ajuda a controlar l’estrès.
  3. Planifica el temps: prioritza les tasques, permet-te temps per prendre les coses pas a pas, abordant-una a una per evitar sentir-te aclaparat. No sentis l’obligació d’haver de respondre a tots els missatges, e-mails o trucades telefòniques.
  4. Pren-te temps per a tu. Cada dia deixa un espai per fer alguna cosa que gaudeixis, per petit que sigui.
  5. Aprèn a dir que no i a demanar ajuda quan la necessitis. Les persones generalment estan disposades a ajudar-te de diferents maneres, sovint simplement no saben com poden fer-ho, fins que tu els hi demanes.
  6. Aprèn a gestionar els teus pensaments. Els pensaments i com pensem estan estretament relacionats amb com ens sentim. Els pensaments no són fets i hi ha estratègies que pots aprendre per ajudar a manejar aquestes preocupacions.
  7. Fes exercicis de relaxació i respiració. Si els fas amb regularitat, poden ajudar a reduir l’estrès i també són tècniques útils per ajudar-te a sentir que mantens el control quan et sentis aclaparat.
  8. Comparteix. Explica a algú (família, amics, metge de capçalera, equip de l’hospital) com et sents. Passa’t per Kalida, on podràs parlar amb les professionals del nostre equip i amb altres persones que estan passant pel mateix que tu.

A Kālida realitzem el curs gratuït de sis setmanes “Viure bé amb Estrès” per a qualsevol persona afectada per càncer. També oferim sessions grupals de relaxació, cursos de mindfulness i classes d’exercicis suaus com ioga i marxa nòrdica.

Aquí podem ajudar-te a crear el teu propi “kit d’eines per al control de l’estrès”. Apropa’t

Contenido el·laborat per l’equip de professionals de la xarxa internacional Maggie’s, de la que Kālida forma part.

RELACIONATS

Kālida, sempre obert
Quan diem que “a Kālida cada dia és jornada de…
Actualitat Kālida
Kālida als mitjans
Tant  TV3 com La Vanguardia van explicar recentment la història…
Actualitat Kālida
Menú